Egészséges étkezés a munkahelyen - Mire kell odafigyelnünk?

Egészséges étkeztetés - Egészséges étkezés a munkahelyen - Mire kell odafigyelnünk?

Az egészséges ételek és italok fogyasztása a rohanó hétköznapok során a munkahelyen is kiemelkedően fontos, hiszen nem véletlen tartja a mondás, hogy „Az vagy, amit megeszel!”

Szerencsére egyre többen tudatosan odafigyelnek arra, hogy egészségesen étkezzenek, azonban sokszor ők is tanácstalanok a munkahelyi menzán és étteremben. A szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás és a cukorbetegség csak néhány olyan megbetegedés, amely többek között a helyes táplálkozással megelőzhető lenne.

Reggelire egy kevés müzli vagy zab, esetleg egy szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics, egy pohár joghurttal, vacsorára grillezett csirkemell finom salátával... mi lesz az ebéddel? Nos igen, ez már nem olyan egyszerű, hiszen sokan a munkahelyen ebédelnek, így még ha szeretnének, akkor sem tudnak mindig egészséges fogásokat választani.  

Részben ennek is lehet a következménye, hogy az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk.

Munkaadóként kiemelkedő figyelmet kell szentelni annak, hogy a céges menzán egészséges és mentes menük közül is válogathassanak a kollégák, hiszen hosszútávon pozitív eredményt érhetünk el, ha a kollégák az egészségükre odafigyelve választhatnak ebédet.

Ha nem áll a munkavállalók rendelkezésére vállalati menza, abban az esetben megoldásként szolgálhat az is, ha felkeressük a munkahelyhez közeli egészséges éttermeket és megpróbálunk kedvezményes ebédet biztosítani velük együttműködve. Egyszerű és annál hatékonyabb megoldásként szolgálhat az a megoldás is, ha heti 1 gyümölcsnapot vezetünk be a munkahelyen.

A céges összejöveteleken, meetingeken kínálhatunk gyümölcsöt és zöldséget egészséges mártogatósokkal.

Legyen fontos a kollégáink egészsége, ne tömjük őket fölösleges és kártékony élelmiszerekkel!

A téma szakértőjeként Gazsi Zoltánt kérdeztük, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját, aki már 2007 óta dolgozik azért, hogy hazánkban elterjedjen az egészségtudatos táplálkozás.

„Hazánkban a tudatos táplálkozás terén van bőven tennivaló, és mind cégvezetőként, mind magánemberként kötelességemnek érzem, hogy mindent megtegyek a pozitív változás érdekében. Az Eisberg termékei, szakemberei, dietetikusai, hiteles „nagykövetei” változatos formában, hatékonyan támogatják ezt a folyamatot. Az általános testi-lelki egészség javításához hosszú utat kell bejárni.”

Napjainkban az úgynevezett „globesity” egyre növekvő és súlyosabb probléma. A hazai média minden csatornája tele van az egészséges életmódot reklámozó cikkekkel, interjúkkal, a kívánt hatás mégsem igazolódik vissza az országos felmérésekben: A hazai felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, ezzel az aránnyal sajnálatosan Európában is az elsők között van Magyarország. Ráadásul az elhízás járványszerű terjedése nemcsak a felnőtteket, de már a gyermekeket is elérte.

Az egészséges életmód három alappillére a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő testmozgás és az egészséges psziché.

Az Eisbergnél mindhárom területen igyekszünk dolgozóink szemléletét formálni. Nem a külső kontrollra építünk, hiszen kritikával -miért nem eszel egészségesen, miért nem mozogsz, ne dohányozz stb. - pont ellenkező hatást érnénk el. A belső motivációban hiszünk, abban támogatjuk a dolgozókat, hogy általában nyitottak legyenek a változásra, hiszen ez az Eisberg versenyképességének az alapja is. A nyitott szemlélet az élet minden területén kifejti majd jótékony hatását, és ha a dolgozókat körülvesszük pozitív példákkal, hasznos tudással, motiváló példaképekkel, cikkekkel, könyvekkel, videókkal, a hatások összeadódnak, és a változások lassan el is elindulnak.

Az egészséges pszichével sokat foglalkozunk, hiszen a táplálkozási zavarok mögött gyakran lelki problémák állnak. Cégünk rengeteg boldogságkereséssel, kiteljesedéssel, flow kereséssel kapcsolatos konferencián vesz részt, számos hasznos cikket, interjút megosztunk levelező rendszerünkön keresztül. Év végétől a chatbotos kommunikációs robotunk, a Sali Kapitány is segíteni fog rövid, a témához kapcsolódó figyelemfelkeltő hírek megosztásában.

Több szervezetfejlesztő pszichológus is támogatja dolgozóink önismeretének fejlődését. Egyikük pszichiáter, aki a nehezebb esetekben, esetleges kritikus periódusokon is tudja őket segíteni. Ezen szakemberek mindenki számára elérhetőek, és kollegáink gyakran élnek is ezzel a lehetőséggel.

A napjainkra elterjedt, leszűkült „hagyományos magyar ételek” kevés nyers zöldséget tartalmaznak, emiatt az egészségesebb étkezésre való átálláshoz gasztronómiai szemléletváltás is kell-ami sosem gyors. Termékeinkből adódóan könnyű dolgunk van, hiszen azzal, hogy folyamatosan egészséges termék veszi őket dolgozóinkat, -melyet elérhető teszünk számukra- már sokat teszünk azon cél érdekében, hogy a napi étkezésünk fele friss zöldség- és gyümölcsfélékből álljon. Egy dolgozói salátás hűtő folyamatosan fel van töltve salátákkal és öntetekkel, és látható is, hogy egyre több tányéron osztozik a magyar fogyasztókra jellemző rizs és krumpli köret a salátával. Megfigyelhető, hogy a fizikai dolgozók eleinte a paradicsomot, uborkát, lila hagymát fogyasztanak, de idővel az ő tányérjaikon is megjelennek a salátás mixek. Hetente vihetnek haza pár zacskó salátát, így a pozitív hatást igyekszünk a családtagokra is kiterjeszteni.

Egyénre szabott testtömeg csökkentéshez dietetikus szakember is rendelkezésre áll, az Eisberg dietetikusa Horváth-Schenker Kinga gyakran konzultál azokkal a kollegákkal, akiknek erre van igényük, nyitottságuk. Az egészségtudatos táplálkozás nem drágább, viszont kétségkívül több odafigyelést és időt igényel.

Cégünk rengeteg különféle sportot támogat, salátakóstolókkal szinte az év minden napján jelen vagyunk valamilyen, -döntően sport vagy dietetikai -eseményen. Saját futó -és foci csapatunk van, szóval a sportesemények szerves részei cégünk életének. Az AYCM kártyán keresztül számos új lehetőség adódott, mellyel sokan élnek is.

Fontos a kollegáknak felismerni, hogy a helyes életmód megválasztásának a kulcsa az ő kezükben van. Mi az Eisbernél ehhez támogatást tudunk adni- és ezt sokféle módon meg is tesszük.

Cikk szerzője, ajánlója