ACTIU – AMIKOR A MUNKÁBA JÁRÁS A JÓLLÉT SZINONÍMÁJA

Munkakörnyezet - ACTIU – AMIKOR A MUNKÁBA JÁRÁS A JÓLLÉT SZINONÍMÁJA

A WELL tanúsítvány megszerzését támogató bútorokat gyártó Actiu megkapta a WELL Platina fokozatú tanúsítványát. A spanyolországi Castalla-ban található Actiu Technology Park, a világon az ötödik létesítmény, ami megszerezte a WELL V2 tanúsítványt, és a világ elsõ olyan ipari épülete, ami LEED és WELL Platinum minõsítéssel is rendelkezik.

A vállalat megalapításától kezdve olyan irodabútorok tervezésére és gyártására törekszik, ami a környezet védelmét, az egészség megõrzését és a fenntarthatóságot tartja szem elõtt. A saját munkakörnyezetük kialakításában is ezt az elkötelezettséget tapasztalhatjuk. Az Actiu Technology Park 2008-ban épült az akkori legfejlettebb szabványok szerint, 2011-ben megkapták a LEED arany fokozatát, 2017-ben pedig a platina fokozatot, ami bizonyítja, hogy a központ kiemelkedõen megfelel a fenntartható építészet és az energiatakarékosság összes kritériumának.

A WELL tanúsítvány megszerzésével az Actiu még egy lépést tett a tökéletes munkakörnyezet megteremtése felé, a létesítményeiben dolgozók egészségére, jóllétére ható belsõ terek újragondolásával, átalakításával. Az Actiu védjegyévé vált Cool Working® szisztéma összhangban áll a megvalósult létesítmény filozófiájával, mely a világítás, a hõmérséklet, a levegõ minõsége, az egészséges ételek és ivóvíz elérhetõségén túl a munkavállalók hangulatának javítására is összpontosít. Számos módosítást hajtottak végre a WELL által meghatározott tényezõkkel összhangban.

A munkahelyeket új, dinamikusabb bútorokkal fejlesztették, amelyek megkönnyítik a kommunikációt, az együttmûködést, emellett kényelmesebbek is. A lehetõség, hogy a dolgozók a nap folyamán igényeik szerint változtathatják a munkavégzés helyét és formáját, javítja állóképességüket, fizikai állapotukat és nagyobb szabadságot biztosít. Ez a filozófia áll az Actiu több terméke tervezésének a hátterében, ilyenek többek között a Talent, a Power vagy a Mobility asztalok.

A bútorozáson túl odafigyeltek a megfelelõ ivóvíz pontok kialakítására, az egészséges ételeket kínáló automaták bevezetésére, lépéseket tettek a munkahelyi sportolási lehetõségek megteremtésének érdekében, beépítettek a levegõ és a víz minõségét mérõ szenzorokat a WELL által meghatározott paraméterek alapján. A tágas, parkosított kert, a természetes fény, a megfelelõ mennyiségû zöld zóna és kollaborációs tér az ergonómiailag kialakított munkaterületekkel kombinálva segítik elõ a kényelmet, a hatékonyságot és a kommunikációt. A felmérésekbõl származó adatok azt támasztják alá, hogy a WELL által elõírt kritériumok alapján tervezett és kivitelezett létesítmény 20%-kal javítja az ott dolgozók egészségét, 86 %-kal a kreativitását és 30 %-kal a termelékenységet. Ezen túlmenõen ösztönzõleg hat a munkaerõ felvétel és megtartás szempontjából és növeli a munkavállalók lojalitását.