Irodai akusztika és kültéri bútorok: két terület, amiben egyedülállóak vagyunk!

Munkakörnyezet - Irodai akusztika és kültéri bútorok: két terület, amiben egyedülállóak vagyunk!

Irodai tér és akusztika

A leginkább fejlődő, ugyanakkor legproblémásabb terület az irodai tér és akusztika problémája. Ez abból fakad, hogy az egyszerű irodák és a közösségi munkára szolgáló terek egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Egyre spontánabban lehet ezeket használni, és ott kell lefolytassák a dolgozók egymással a teljesen spontán verbális - tehát szöveg alapú - interakcióikat, beszélgetéseiket, mind szakmai illetve szociális vagy magán kérdésekben is. Ez viszont zajt generál.

Ezt az zajt kell lokalizálni, és nem engedni, hogy behatoljon az egyterű irodánkba, ahol jellemzően most már inkább csöndes fókuszált munkavégzés folyik.

Ezeknek a kollaborációs kommunikációs zónáknak, tereknek, tárgyalóknak, konyha előtereknek, break-out tereknek számtalan fajtája van, ezeket kell hangilag és akusztikailag kezelni.

Ennek két módja van:

A hangszigetelés, amely biztosítja, hogy az egyik teremből ne menjen át a hang a másikba. Ez főleg szerkezeti kérdéssé válik az iroda házak részéről.

A másik a tél akusztika, ami azt jelenti hogy a téren belül a visszaverődést - a hang kellemetlen visszaverődését és a visszhang hatást - kell csökkenteni. Ehhez hangelnyelő felületeket kell megfelelő frekvenciával elhelyezni, amelyek bonyolult mérések után kerülnek kihelyezésre. Rengeteg anyagunk van falburkolatok, térelválasztók, mobil eszközök illetve olyan akusztikailag tervezett bútorok, amik a térben állva önmaguk is megnövelt mennyiségű hangot nyelnek el, és ezáltal a tereket határolnak el vagy újabb tárgyalási, kommunikációs funkciókat hoznak létre - és nem mellesleg akusztikailag növelik a tér teljesítményét olyan tekintetben, hogy elnyerik ezeket a hangokat.

Ma már majdnem minden második projektünkben van akusztikus fejezet rész, ami ezt a kérdéskört kezeli. Illetve már dolgozunk néhány olyan nagy színházterem, konferenciaterem projekten ahol a belsőépítész tervező a mi általunk képviselt ülőbútor és zsöllye széksor gyártóval konzultálva elindította ezt a kommunikációt, miszerint az egész tér akusztikájaban a bútorok akusztikus tervezése is részévé vált a tervezési folyamatnak. Mondhatnám azt is hogy a bútorokat hangra hangoljuk.

Teraszok és kültéri berendezések

A másik érdekes terület, amit látunk fejlődni, a terasz kültéri berendezések, illetve a break-out bútoroknak az a fajtája, amelyik nagyon bírja a felhasználói használatot. Vandál biztosak, olyan erősen vannak méretezve, mint hogyha utcai bútorok lennének. Ezek terasz bútorok polimerből, fémből, fém-fa kapcsolatából készülnek, de vannak beton bútoraink is. Néha beltérre is szoktuk használni padokat. Ez egy "kint is vagyok - bent is vagyok" érzést kelt. Nagyon izgalmas, mikor pl. egy avarral borítót utcakövet imitáló szőnyegpadlón burkolatra teszünk egy kültéri padot, ezzel egyfajta őszi Párizst tudunk a Váci úti irodaházakban csempészni.

Ezek a bútorok egyre jobban terjednek, az irodaházak és a Campusok, bevásárlóközpontok mellett rengeteg belső park, kert, tetőterasz berendezésére számtalan megoldásunk van. Köszönhetően a városrész fejlesztési projekteknek, vagy egy-egy nagyobb városközpontnak például a Liget vagy a Kopaszi gát környéke vagy a Graphisoft park. Az utcai bútorok jelentősen meghatározzák az utcai képet, és ennek a design értéke egyre szebben nő, mászik feljebb és feljebb.