UNLIMITED MAGAZIN: A HR szakma ünnepe

 - UNLIMITED MAGAZIN: A HR szakma ünnepe

A Humánpolitika.com közhasznú Egyesület és az All You Can Move SportPass 2019-ben megalapította a beneFIT Prize programot. A cél azoknak a kis,- közép-, és nagyvállalatoknak a díjazása és bemutatása, amelyek a munkavállalói egészségprogramokra a társadalmi felelősségvállalás részeként tekintenek. Ezek a cégek hozzájárulnak a munkaerő elvándorlásának megállításához, jelentősen javítanak saját munkaerőpiaci pozíciójukon és erősítik a cégük iránti lojalitást a dolgozókban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás nyitotta meg a BeneFIT Prize díjátadóját. Beszédében elmondta, hogy Magyarországon is egyre kiélezettebb verseny van a munkaerőért, a dolgozók lojalitásáért. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a kormány egyik legfontosabb feladata a munkahelyteremtés, 2010 előtt közel 12%-os volt az országban a munkanélküliség, mára ez 3,4%-ra csökkent. Menczer szerint ma különösen aktuális, hogy a döntéshozók tudatosan tegyenek a munkavállalók testi-lelki egészségéért. Ezért üdvözölte a BeneFIT Prize kezdeményezést, melynek célja túlmutat a vállalatok díjazásán, az igazi nyertesek a munkavállalók.

Menczer Tamás

A vállalati egészségkultúrát felsővezetői elkötelezettséggel, vállalati szintű stratégiai prioritássá kell tenni - mondta a díj alapítója, dr. Mihalik Zsuzsa, aki múlt hét csütörtökön nyerte el az EY Év Üzletembere Életminőség Fejlesztése különdíját. Hozzátette, a vállalati egészségkultúra nem csak az egyén szintjén jelenik meg – ahol produktívabb, kreatívabb, motiváltabb és kevesebbet betegeskedő munkavállalót eredményez –, hanem értékteremtő spirálként is megjelenik a vevői oldalon mint pozitívabb brand-image, illetve mint jobb minőségű szolgáltatás. Pénzügyi szinten pedig nagyobb bevétel és kisebb költség jelentkezik, azaz magasabb lesz a jövedelmezőség – tette hozzá dr. Mihalik Zsuzsa. Kiemelte továbbá, hogy a vállalati egészségkultúrák kialakításának köszönhetően makroszinten sokkal egészségesebb és boldogabb társadalmat lehet teremteni.

A felhívásra összesen 97 cég jelentkezett, amelyből 57 pályázat lett shortlistes, így összesen 300 ezer munkavállalót képviseltek a pályázó cégek. A szakmai díjak odaítéléséről független bírálóbizottság döntött.

A zsűri tagjai: Gazsi Zoltán az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Schneider Balázs az AYCM alapítója és ügyvezető igazgatója, Feuertag Ottó az Európa Design alapító-tulajdonosa, Makrai Fanni Y”Y business coaching executive coach, Kurtisz Krisztián a Cherrisk alapító vezérigazgatója, Szegedi Dávid Nespresso Professional sales managere, Dr. Csernák Zsolt a Synlab Hungary Kft. szakmai igazgatója, valamint Stremeny Gábor  üzletfejlesztési igazgatója.

A zsűri az alábbi faktorok mentén vizsgálta a beérkező pályázatokat:

  • Prevenció (pl. szűrővizsgálatok, életmód tanácsadás)
  • Egészséges táplálkozás (pl. egészséges étel-választék a menzán, gyümölcsnap)
  • Munkahelyi sport (pl. tömegsportversenyeken való közös részvétel, sportbérlet, sportnap)
  • Egészség-, baleset és életbiztosítás
  • Edukáció (pl. mentorprogram, tréningek, tehetségmanagement)
  • Rekreáció (pl. masszázs, meditációs programok)
  • Munkakörnyezet (pl. ergonómikus bútorok, gerincbarát székek, csökkentett zajszint, szemkímélő képernyő)
  • Mentális egészség (pl. coach, pszichológus, közösségi tér, extra szabadnap)
  • Környezettudatos működés (pl. járműflotta-választás, vállalati bicikli)
  • Gyermekbarát intézkedések (pl. munkahelyi óvoda, gyerektábor, extra szabadság, rugalmas munkavégzés)

A cikket tovább olvashatod a következő linkre kattintva: https://unlimitedmagazin.hu/cikk/a-hr-szakma-unnepe-tegnap-atadtak-a-haris-parkban-a-benefit-prize-2019-for-happy-employees-dijakat